İçeriğe geç

Nutuk Nedir Kısaca

Nutuk tanımı nedir?

KONUŞMA: Bir grup veya kitleye belirli bir düşünce veya duyguyu iletmek için coşku ve sanatla yapılan konuşmalara Nutuk (konuşma) denir. Bu tür konuşmaya hitabet, konuşma sanatına hitabet ve bu tür konuşmaları halka yapan kişiye hatip denir.

Nutuk kısaca özeti nedir?

Nutuk, Atatürk’ün 19 Mayıs’ta Samsun’a varışıyla başlar ve Kurtuluş Savaşı’nı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş evrelerini anlatır. Eser yaklaşık 9 yıllık bir süreci anlatır; üç evreye ayrılabilir: Kuva-yi Milliye dönemi (1918-1920), Büyük Millet Meclisi dönemi (1920-1923) ve Cumhuriyet dönemi (1923-1927).

Nutuk adlı eserin özelliği nedir?

Söylem, ülkenin geleceğini belirleyecek olan “vahdet-i milliye” ilkesi etrafında milleti birleştirmek ve bilinçlendirmek, milli irade ve milli egemenlik kavramlarını eyleme geçirmek suretiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşundan Cumhuriyetin ilanına kadar geçen başarılı tarihi çizgiyi yansıtmaktadır.

Nutuk ne anlatır?

Yakın tarihimizin en sıkıntılı ve bunalımlı günlerini kapsayan 1919-1927 arasındaki dokuz yıllık dönemde yaşanan olayları ve çözüm yollarını anlatır. Bu sürecin yöneticisi Gazi Mustafa Kemal Paşa aynı zamanda Nutuk’un yazarıdır.

Nutuk nedir edebiyat kısaca?

Nutuk. Derviş tekke edebiyatında, tarikata yeni katılan öğrencilere bilgi vermek, tarikatın aşamalarını ve tarikatın görgü kurallarını öğretmek için üstatlar ve akıl hocaları tarafından söylenen didaktik şiirlerdir. Bektaşilerin, Aşık tarzında bir halk edebiyatı türü olan Nefes’e verdikleri isimdir. Türün en önemli temsilcisi Kaygusuz Abdal’dır.

Nutuk hangi olayla biter?

Konuşma #19Mayıs1919 ile başlıyor ve gençliğe hitabıyla sona eriyor.

Nutuk’un ilk cümlesi nedir?

“19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktım” 18 Mayıs 2024

Nutukun ana fikri nedir?

Aynı zamanda, Milli Mücadele’den sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunu ve Türkiye’nin kuruluşu sırasında yaşanan olayları ayrıntılı olarak ele alan bir kitaptır. Konuşma kitabının temel fikri, Türkiye’nin son derece zor koşullar altında kurulmuş bir ülke olduğudur.

Nutuk hangi cümle ile başlar?

Türk hitabet sanatının önemli bir eseri olan Nutuk, Atatürk’ün konuşma ve yazma sanatındaki ustalığını göstermektedir. Okuma anında nezaketiyle tanınan büyük lider, Beyler! Konuşmasına başlar ve uzun konuşması için af diler.

Nutuk ne tür bir eser?

KonuşmaBaskıKategoriTarihTürKonuşmaÜrün FormuKitapÇalışma BiçimiCiltli19 satır daha

Nutuk nasıl bir yazı türüdür?

Konuşma, nutuk veya söylevler, belirli bir fikri veya duyguyu dinleyicilere iletmek için söylenen uzun kelimelerdir. Konuşma, bir fikri onu harekete geçirerek iletmekle ilgilidir. Konuşmaların konuları çoğunlukla; toplumsal fikirler, toplumsal ve ulusal kaygılar ve olaylardır.

Nutuk bize ne katar?

Konuşmada yeni Türk devletinin kuruluşu anlatılıyor. Yeni Türk devletinin kuruluş amacı şöyle anlatılıyor: Türk milleti şerefli ve onurlu bir millet olarak yaşamalıdır. Bu, tam bağımsızlıkla sağlanabilir.

Nutuk genel özellikleri nelerdir?

– Konuşmacının konuşması akıcı ve açık olmalıdır. – Konuşmanın niteliğine göre seçilen konu belirlenmeli ve konu hakkında düşünceler paylaşılmalıdır. – Konuşmada işlenen konu hakkında belge, örnek ve benzeri kanıtlar sunulmalıdır. – Konuşmanın sonuç kısmı açık ve kesin bir dille bitirilmelidir.

Nutuk ne anlama gelir?

Söz, söylev; Konuşma anlamında kullanılan dil, “bir toplulukta düşünce ve duyguları uyandırmak için tasarlanmış uzun, coşkulu ve belagatli söz, söylev, nutuk, sözlü hitap” olarak tanımlanabilir.

Nutuk hangi konulardan bahseder?

Konuşma genel olarak dokuz yıllık bir tarihî süreci ele alıyor ve Türk milletinin 19 Mayıs 1919’dan 1927’ye kadar yaşadığı Kurtuluş Savaşı’nın yanı sıra yeni Türk devleti Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarını da kapsıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir