Farz ve sünnet arasında abdest bozulursa önceki kılınan namazın iadesi gerekir mi?
Bu iki şey arasında ihmal edilemeyecek bir şey vardır ki, o da namazın sıhhatinin şartlarından biridir. Mesela abdest namazın şartlarından biridir ve bu şart namazın sonuna kadar devam etmelidir. Ancak namaz selamla bitirilirse, sonraki olaylar kılınan namazı etkilemez.
İmamın abdesti yoksa cemaatin namazı olur mu?
“Hanefi mezhebine göre, imamın namaz kıldırdıktan sonra abdest almadığı veya cünüp olduğu anlaşılırsa, hem kendisinin hem de cemaatin namazları batıl olur. Tekrar namazlarını kılmaları gerekir. Böyle bir durumla karşılaşan imam, cemaate elinden geldiğince bilgi vermeli, veremediği bilgiden sorumlu değildir.
Osurma hissi abdesti bozar mı?
“Özü şudur ki, bir kimseden çıkan rüzgâr onun abdestini bozar. Ancak rüzgâr bir kimseden sürekli olarak çıkarsa, namaz kılmak isterse her farz namaz için abdest alması gerekir. Ancak, rüzgâr namaz kılarken ondan çıkarsa, bu rüzgâr onun namazını bozmaz.
Gazını tutmak abdesti bozar mı?
Seles-i bevl hastalığına yakalanan ve gazını tutamayıp da tutamamayanın hükmü, istihaza kanı görenin hükmü gibidir. İdrar (bevl), gaz (gaz) ve kadının vajinasından (sıvısından) kan gelmesi de abdesti bozan şeyler arasındadır.
Öğle namazının son sünnetinde abdest bozulursa ne olur?
Cemaatle namaz kılan bir kimsenin abdesti bozulursa, ya abdest alıp yeniden namaz kılar ki, bu faziletli olanıdır, ya da gidip namazını bozacak başka bir şey yapmadan abdest alır, sonra dönüp imamla birlikte kaldığı yerden namazına devam eder.
Hangi sünnet farzdan önce kılınamayan geriye bırakılırsa farzdan sonra iadesi yapılır?
İkindi namazının sünneti, farzdan önce kılınamadığı veya farzdan ayrıldığı takdirde farzdan sonra da kılınamaz.
Abdesti bozulan imam ne yapar?
Bir imamın abdesti, elinde olmayan bir sebeple, mesela namaz kılarken burnu kanarsa, cemaatten imam olmaya uygun birini mihrabın önünde, onun arkasına koyar. Buna “istihlâf” denir (Merğinânî, el-Hidaye, 1/59).
Cünüp iken namaz kılsam ne olur?
İmam Nevevi -Allah ona rahmet etsin- bu konuda şöyle demiştir: “Eğer bir kimse abdestsiz olduğunu (eğer cünüp ise) ve yıkanmadığını (eğer cünüp ise) ve bu halde namaz kılmanın haram olduğunu bilerek namaz kılarsa, büyük günah işlemiş olur.
Yanlış okuyan imamın arkasında namaz kılınır mı?
Kur’an okurken hata yapan birinin imamı olmak mekruhtur. Yapılan hata duruma göre değerlendirilir; “El Hamdulillahi”de “He” harfini kesik kesik okumak gibi manayı değiştirmeyen bir hata varsa, arkasında namaz kılanların namazı ve duası geçerli olur.
Vajinadan hava çıkması abdesti bozar mı?
Hanefi ve Maliki mezheplerine göre ise bu durum abdesti bozmaz.
1 Damla idrar abdesti Bozar mı?
Şafiîlere göre, idrar ve dışkı dışında başka yerlerden çıkan kan ve benzeri sıvı maddeler abdesti bozmaz.
Makattan gelen baloncuk abdesti bozar mı?
Vücudun ön veya arka tarafından çıkan her türlü kan, irin, akıntı, herhangi bir şey abdesti bozar. Aynı şekilde, makattan çıkan tenya ve benzeri kurtçuklar da abdesti bozar.
Sessiz ve kokusuz yellenmek abdesti bozar mı?
Namaz esnasında abdestinizin kesileceğinden eminseniz, mesela bir ses duyarsanız veya bir koku duyarsanız, abdest alıp tekrar namaz kılmalısınız. “Biriniz namaz esnasında sessiz kalırsa (sessiz gaz çıkarırsa), (namazı) bıraksın, tekrar abdest alıp namazını yeniden kılsın.” (Ebu Davud; Hadis no: 205.)
Makatta hareket hissi abdesti bozar mı?
Buna göre, bir kimsenin abdesti, anüsünden bir şey çıktığını hissetmesiyle kesilmez ve o kimse aldatmadan kaçınmalıdır. İstinca (temizlik) yapmış ve anüsünüzü yıkamış olduğunuz için, namazdan önce anüsünüzü kontrol etmenize gerek yoktur.
Şüpheli abdestle namaz kılınır mı?
Bir kimse abdest aldığından emin olsa bile, abdestinin bozulup bozulmadığı hususunda şüphe ederse abdest almış sayılır. Öte yandan, abdestinin bozulduğunu bilen fakat sonradan abdest alıp almadığı hususunda şüpheye düşen kimse abdest almamış sayılır.
Hangi durumlarda namaz iade edilir?
Bu bakımdan bir kimse cemaatle namaz kılarken bayılabilir, kalp krizi geçirebilir, denize veya kuyuya düşebilir vb. Böyle durumlarda yanında namaz kılanlar namazlarını bırakıp ona yardım etmelidirler. Bu kişiler daha sonra namazlarını iade ederler (İbn Nüceym, el-Bahr, 2/77).
Namazın farzı kılındıktan sonra sünnet kılınır mı?
Hz. Peygamber (s.a.v.) farz namazlardan önce ve sonra sünnet namazları kılmış ve ümmetine tavsiye etmiştir. Bu sebeple mümkün olduğunca günlük namazlarla birlikte düzenli (revatib) sünnet namazları da kılınmalıdır. Hz.
Sıkışık kılınan namaz iade edilir mi?
Hz. Peygamber (s.a.s.), idrarını yapmada zorluk çeken veya yemek hazırken namaz kılan kimsenin namazının faziletinin tamamlanmayacağını bildirmiştir (Müslim, Mesâcid, 67 [560]).
Her namazdan önce abdest alınır mı?
Fetva Kurulu, ilk abdestte farz veya nafile bir namaz kılınmadıkça abdesti tekrar almanın sünnet olmadığına hükmetti.