İçeriğe geç

Hakaret Suçu Kime Şikayet Edilir

Hakaret suçunu kim şikayet edebilir?

Hakaret suçunun temel şekli, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na göre takibi şikâyete bağlı bir suçtur. Yani mağdurun talebi üzerine Cumhuriyet savcısı soruşturma başlatabilir.

Hakaret davalarına kim bakar?

Hakaret davası, Cumhuriyet Savcılığına, CİMER’e veya kolluk kuvvetlerine şikâyette bulunulmasıyla sonuçlanır. Bu davada yetkili mahkeme, suçun işlendiği yerdeki, mağdurun ikametgahındaki veya sanığın ikametgahındaki asliye ceza mahkemesidir.

Hakaret suçu cimere şikayet edilir mi?

Kişiye saldırı, hakaret, iftira veya suç uydurma amacı taşıyan başvurular, karşı tarafın kişilik haklarını ihlal edecek şekilde yapılan başvurulardır.

Hakaret davası para cezası kaç TL?

Hakaret davasının cezası ne kadar merak konusu. Hakaret davasının cezası ne kadar? Hapis veya para cezasına yol açabilecek davalarda, 2024’teki davanın sonucuna bağlı olarak para cezası 1.000 ila 5 TL arasında değişiyor.

Hakaret eden kişiyi nereye şikayet edebilirim?

Hakaret mağduru, savcılığa şikayette bulunarak şikayette bulunabilir. Hakaret suçunu ispatlamak için delil sunulmalıdır. Hakaret suçlaması ispat edilirse, yasal menfaati ihlal eden kişi hakaret suçundan cezalandırılır.

Hakaret suçu nasıl ispatlanır?

Hakaret suçunun çeşitli yollarla ispatı mümkün olmakla birlikte, mektup, SMS, WhatsApp, e-posta veya güvenlik kamerası kayıtları gibi çeşitli yazışma yöntemleriyle ispat edilebileceği gibi, tanık huzurunda yapılması halinde tanıklarla da ispat edilmesi mümkündür.

Hakarete uğrayan kişi ne yapmalı?

Hakarete uğrayan kişi öncelikle Cumhuriyet savcısına veya kolluk kuvvetlerine (polis, jandarma vb.) şikâyette bulunmalıdır (TCK m. 131/1). Hakarete uğrayan kişi en geç 6 ay içinde şikâyette bulunmalıdır. TCK m. 1973 yılında şikâyet süresi 6 ay olarak belirlenmiştir.

Biri bana hakaret etti ne yapmalıyım?

Hakaret suçlarında yetkili mahkeme, ikamet ettiğiniz yerin Cumhuriyet savcılığıdır. Cumhuriyet savcılığına şikayette bulunularak dava açılır. Hakaret suçunda yetkili mahkeme, asliye ceza mahkemesidir.

Birine hakaret davası nasıl açılır?

Bu davayı açabilmek için öncelikle mağdurun uğradığı zararı, kendisine yöneltilen aşağılayıcı sözlerden dolayı duyduğu üzüntü, acı ve kederi anlatan yazılı bir dilekçe hazırlanması, sonrasında da yargılama giderlerinin yatırılması ve dilekçenin yetkili mahkemenin bulunduğu yer adliyesi kalemine teslim edilmesi gerekmektedir.

Mesajla küfür etmenin cezası kaç TL?

Mesajı gönderen kişi hakaret içeren mesajı mağdurun bulunmadığı bir WhatsApp grubunda paylaşırsa, huzurunda hakaret suçu oluşmaz. Ancak en az üç kişinin karıştığı bir anlaşmazlık varsa, gıyabında hakaret suçu oluşabilir. Türk Ceza Kanunu’nun 125/1. maddesine göre, mesaj yoluyla hakaret suçunun cezası üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.

Telefonda mesaj hakaret suçu nasıl ispatlanır?

Telefonda birine hakaret suçunu nasıl ispatlayabilirsiniz? Hakareti ispatlamak için ses kaydı yapmak veya konuşmayı dinleyen bir kişiyi tanık olarak göstermek yeterlidir.

Birini savcılığa şikayet edince ne olur?

Cumhuriyet savcılığına şikayette bulunan kişiler mahkemeye çıkarılmazsa emniyet müdürlüğünde ifade verirler. Şüpheliler yani Cumhuriyet savcılığına ihbar edilenler ifadelerini verdikten sonra Cumhuriyet savcılığı tarafından sorguya alınır.

Hakaret davasında kaç şahit gerekir?

Bir hakaretin gıyaben cezalandırılabilmesi için, öncelikle fiilin en az üç kişi tarafından işlenmiş olması gerekir. Yani, gıyaben hakaret suçunun cezalandırılabilmesi için en az üç şahidin bulunması gerekir.

Hakaretten hapse girilir mi?

(1) Bir kimsenin şeref, onur veya itibarına zarar verebilecek nitelikte belirli bir fiil veya olguyu ileri süren veya sövmek suretiyle bir kimsenin şeref, onur veya itibarına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya bir yıla kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Hakaret davası kaç ayda sonuçlanır?

Soruşturmanın süresi, savcının çalışma yoğunluğuna ve şikâyete konu suç ve delillerin ayrıntılarına göre değişmekte olup, uygulamada en az altı ay, hatta daha uzun sürebilmektedir.

Birisi bize hakaret ederse ne yapmalı?

Hakaret suçlarında yetkili mahkeme, ikamet ettiğiniz yerin Cumhuriyet savcılığıdır. Cumhuriyet savcılığına şikayette bulunularak dava açılır. Hakaret suçunda yetkili mahkeme, asliye ceza mahkemesidir.

Cumhurbaşkanına hakaret eden birini nasıl şikayet edebilirim?

CİMER aracılığıyla Türkiye’nin yüzyılına yön verecek konularda değerli görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Hakaret davası nereye açılır?

Hakaret suçundan dolayı ceza kovuşturması, aşağılayıcı ifadelere maruz kalan kişilerin Cumhuriyet savcılığına veya kolluk kuvvetlerine yaptıkları sözlü veya yazılı şikâyet üzerine başlatılan soruşturmaya dayanarak yapılır.

Hakaret eden komşu nereye şikayet edilir?

Belediyeye yaptığınız şikâyetiniz sonuç vermezse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Alo 181 şikâyet hattını arayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Balık Etli Escort