Sadece imam nikahı ile evlilik olur mu?
TMK Madde 143/3: “Evliliğin geçerliliği dini nikahın yapılmasına bağlı değildir.” Türk Medeni Kanunu, dini nikahın yapılmasının isteğe bağlı olduğunu ve evliliğin geçerliliğini etkilemediğini açıkça belirtmektedir.
Sadece imam nikahı suç mu?
Öyle ki, evlilik kurumunu içeren kurallar sadece yasayla düzenlenmekle kalmayıp, aynı zamanda Anayasa ile de güvence altına alınmıştır. Bu bağlamda, hem yürürlükten kaldırılan 743 sayılı Kanun hem de halen yürürlükte olan 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu (TMK), resmi nikah olmadan dini tören yapılmasını yasaklamaktadır.
İmam nikahı dini nikâh yerine geçer mi?
Fetva Kurulu, bir evliliğin İslam’da geçerli olması için evlilik teklifi, kabul ve iki şahidin olması gerektiğini belirtmiştir. Resmi nikahta bu şartların sağlanması halinde imam nikahı yapmaya gerek yoktur.
İmam nikahı ile ilişkiye girilir mi?
Zira oruç bir korunmadır.” (Buhari; Hadis no.: 5065. Müslim; Hadis no.: 1400) Nişanlısıyla olan ilişkisine dair sorusuna gelince; eğer nişanlısından kastettiği, dini nikahlı olduğu kadınsa, onunla olan ilişkisi sahih ve helaldir.
İmam nikahı dinen yeterli mi?
Dini nikahın geçerliliği manevidir ve inanç gereğidir. İslam’da dini nikah yaparak birlikte yaşayan bir aile kurmak isteyen kişiler için bir sakınca yoktur. Dini nikah törenini imam gerçekleştirir.
Dini nikahta kadının boşanma hakkı var mı?
Kadın, evlilik sözleşmesi sırasında mutlak vekaletname talep ederek de boşanma yetkisini elde edebilir. Bu vekaletnameye dayanarak, kocasının rızasına ve hakimin kararına gerek kalmadan, boşanma isteğini dile getirerek kocasından ayrılma hakkı ve yetkisine sahiptir.
Sadece dini nikâh zina olur mu?
Dolayısıyla böyle bir evlilik sonucu cinsel ilişkide bulunan herkes “zina yaptığını” bilmelidir; çünkü evliliğin iki temel unsurundan biri, bu evliliğin resmen “kayıt altına alınmış ve kanunla güvence altına alınmış” olmasıdır.
Evlenmeden dini nikâh kıyılır mı?
Günümüzde bu haklar, evliliğin resmi olarak tescili olmadan korunamayacağı için evlenmek isteyenlerin halk arasında “dini nikah” veya “imam nikahı” olarak bilinen geleneksel töreni “resmi nikah” olmadan gerçekleştirmeleri uygun değildir.
Dini nikahla boşanma nasıl olur?
Dini nikahlı eşlerin ayrılması halinde doğrudan boşanma davası açılamaz. Ancak boşanmaya ilişkin manevi tazminat, velayet, çocuk desteği, ziynet eşyası, çeyiz ve ev eşyaları talepleri dava yoluyla ileri sürülebilir.
Aileden izinsiz imam nikahı olur mu?
Ailenizin bilgisi ve izni olmadan yaptığınız bir evlilik, evliliğe zarar vermez; evli sayılırsınız.
Anlaşmalı boşanma dini nikâh düşer mi?
Din İşleri Yüksek Kurulu’nun kararıyla boşanan eşler aynı zamanda dini yönden de boşanmış sayılırlar mı? Mahkeme tarafından boşanan eşler, tek boşama ile dini hükümlere göre boşanırlar. Çünkü hâkim tarafından verilen boşanma, boşanma sayılır (es-Saîdî, Hâşiyetü’l-adevî, 2/41).
Resmi nikâh yapınca dini nikaha gerek var mı?
Elbette yeni yuvanın mutluluk getirmesi ve adil ve sağlıklı nesillere yol açması için dua etmek iyidir. Bu bizim adetlerimize de uygundur. Ancak günümüzde resmi nikah olmadan dini nikah yapmak artık kadın ve çocukların haklarını korumak için uygun değildir.
Evlilik dışı cinsel ilişki günah mıdır?
İslam, eşcinselliğin her türünü ve zina etmeyi açıkça yasaklar. Kuran-ı Kerim, eşcinsel ilişkinin çok çirkin bir eylem olduğunu ve Allah’ın koyduğu sınırların ihlali olduğunu açıkça belirtir (Nisa 4/15-16; A’raf, 7/80-84; Şuara 26/161-175).
Dini nikah şahidi kimler olamaz?
7. Nikah töreninde en az iki tanık bulunmalıdır. Tanıkların yanlarında kimlikleri bulunmalıdır. Tanıklar reşit olmalıdır. Gelin ve damadın birinci derece akrabaları (anne, baba, kardeşler ve çocuklar) tanıklık edemez.
Mehir olarak ne istenir?
Çeyiz olarak ne isteniyor? Evlenirken kadın çeyiz olarak ne istediğine karar verir. Örneğin 50 gr. altın çeyiz, 130 gr. altın çeyiz isteyebilir. Kadın çeyiz olarak ev, araba veya başka herhangi bir maddi nesne isteyebilir.
Resmi nikâh olmadan dini nikâh kıyılır mı?
Elbette yeni yuvanın mutluluk getirmesi ve adil ve sağlıklı nesillere yol açması için dua etmek iyidir. Bu bizim adetlerimize de uygundur. Ancak günümüzde resmi nikah olmadan dini nikah yapmak artık kadın ve çocukların haklarını korumak için uygun değildir.
Aileden izinsiz imam nikahı olur mu?
Ailenizin bilgisi ve izni olmadan yaptığınız bir evlilik, evliliğe zarar vermez; evli sayılırsınız.
İmam nikahlı eşin hakları var mı?
İmamla evli eşin hakları, çiftin ayrılması durumunda sorgulanır. Dini nikahlı eşlerin ayrılması durumunda boşanma hükümleri uygulanmaz ve boşanma durumunda dini nikahlı eşler, TMK kapsamında resmi nikahlı eşlerle aynı haklara sahip değildir.
İmam nikahlı eşten boşanma nasıl olur?
İmam nikahı yapan eşlerin nikahı geçerli olmadığından boşanma söz konusu değildir. Dini nikah dini kurallar çerçevesinde iptal edilebilir. Böyle bir durumda kadınların nafaka, tazminat veya mal paylaşımı gibi hakları yoktur.